Mekanik’s machtige manga – deel 2: Horror

Halloween staat voor de deur en dat geeft ons dus het perfecte moment om ons te verdiepen in horrormanga. Al zijn dat nu manga’s die ervoor zorgen dat je je dieper onder je lakens wegstopt, niet meer ’s avonds in het donker wil lezen, je laten lachen of in gruwel laten wegtrekken van de gore, je versteld laten staan van de magnifieke artwork of je van begin tot eind in een sfeer onderdompelen die je zin geeft heel de serie in één trek te willen uitlezen… het horrorgenre heeft het allemaal!

Hoe gek je het ook kan bedenken, in Japan zal er wel een manga van bestaan…en waarschijnlijk zelfs zoveel malen gekker dan je voor mogelijk hield.

Zoals reeds vermeld zijn er uiteraard nog veel verschillen in het horrorgenre. Van donkere adembenemende sfeer-toppers die je bij elk geluid in je kamer ineen laten krimpen, langs over the-top-gore fests waarbij het bloed bijna letterlijk van de pagina’s druipt, tot het populaire zombiegenre.

Mekanik zet voor jullie wat voorbeelden op een rij: alltime classics (naar onze mening), ondergewaardeerde pareltjes, populaire bestsellers, onbekende nieuwkomers, etc… Aan jou de keuze in welke categorie jij ze indeelt!

Tomie

Wie manga en horror in eenzelfde zin zegt, denkt uiteraard allereerst aan de grootmeester van de horrormanga, Junji Ito. Niet onbegrijpelijk, als je weet dat één van zijn grote invloeden H.P. Lovecraft is.

Junji Ito’s tekenstijl kenmerkt zich door een realistische, hypergedetailleerde grafische stijl waarmee hij afwijkt van de stereotypische cartooneske ‘grote ogen’-strips (het kenmerk van manga). Veel van zijn boeken gaan over (jonge) aantrekkelijke meisjes die betrokken raken in allerlei horrorscenario’s.

Zijn drie bekendste vertaalde werken zijn Uzumaki, Gyo en Tomie. En halloween zou niet compleet zijn zonder een nieuw Junji Ito verhaal, en niet zomaar één. De grootmeester brengt met Frankenstein, in zijn eigen gedetailleerde stijl, de legende van het gekwelde eenzame monster en het ergere beest dat hem gecreëerd heeft tot leven.

 

Ito’s meest bekende werk, Tomie: is een reeks verhalen, die elkaar soms opvolgen, over, jawel, een jong aantrekkelijk meisje dat, zoals de succubi uit middeleeuwse legenden, elke man rond haar vinger kan draaien en verliefd op zich laat worden door haar uiterlijk. Door iedereen in haar omgeving, en dan vooral mannen, te manipuleren, probeert ze haar zin te krijgen. Dit lijdt vaak tot geweldsuitbarstingen van diegenen die ze versiert en mentale breakdowns van vrouwen. Al is het zeker niet altijd Tomie die het laatst lacht, want vaak zijn de geweldsuitbarstingen tegen haar gericht en wordt ze zelf het slachtoffer van het geweld waartoe ze aanzet. Hoe komt het dan dat er meerdere verhalen over haar bestaan? Is het elke keer hetzelfde meisje of speelt er hier iets meer…?

Ito schotelt zijn lezers een resem aan emoties voor vanuit het standpunt van Tomie’s slachtoffer en gaat geen enkel thema uit de weg. Wraak, lust, jaloezie, verwaandheid, eenzaamheid: alles laat hij aan bod komen. Dit doorspekt hij met scènes van extreem geweld en gore die elk verhaal toch zijn eigen karakter geeft. Hoe meer verhalen je leest, hoe meer je in het donkere web verstrengeld geraakt dat Ito voor je heeft neergepend!

 34,99
 27,99

Berserk

Een andere, in onze ogen, grootmeester van het horrorgenre is Kentaro Miura, de schrijver van het bekende Berserk. Hij beschouwt Go Nagai (een andere artiest die straks aan bod komt) en de manga Fist of the North Star als grote invloeden. Verwacht je dus maar aan meeslepende verhalen, diep uitgewerkte karakters en sterke, breedgeschouderde mannen als hoofdrolspelers.

Net zoals Junji Ito tekent Miura zijn verhalen met enorm veel detail uit. In tegenstelling tot waar Junji Ito’s verhalen zich meer afspelen in een realistischere hedendaagse setting, laat Miura de lezers zichzelf onderdompelen in oudere, vaak fantasiewerelden.

 

In Berserk volgen we de krijger Guts, die zich, op vaak heel bloederige wijze, een weg hakt op zoek naar wraak. Verwacht niet de held die iedereen probeert te redden, maar een door bloed en strijd gevormde jonge man die elke kans zal aangrijpen om zijn wraak te krijgen.

In een middeleeuwse wereld vol demonen die mensen als niets meer zien dan voedsel of gebruiksvoorwerpen in hun perverse spelletjes, is er één man die met zo’n verbetenheid en bloedlust op deze demonen jaagt dat hij gemakkelijk zelf als een demon bestempeld kan worden. Guts, the black swordsman, doodt even snel mensen als demonen met zijn gigantische zwaard (even groot als de man zelf). Maar wat drijft hem en waarom is hij zo gebrand op wraak?

Kentaro Miura schetst in zijn eerste volumes de jeugd van Guts en hoe deze evolueert in de sterke man die hij nu is. Naarmate het verhaal vordert, evolueren ook de verschillende hoofdrolspelers en de wereld rondom. We leren waarom er demonen in de wereld kwamen en de redenen achter Guts zijn missie.

Miura laat in zijn gedetailleerde en zeer expliciete stijl de hele wereld en personages volledig tot hun recht komen. Hij schuwt geen enkel onderwerp en laat het realisme van oorlog en strijd in al zijn bloederige ruwheid van de pagina’s spatten. Hij tast diep in de menselijke psyche en hoe diepe verlangens, zowel pervers, nobel als egoïstisch, hun impact hebben op iedereen. En hoe weinig verschil er eigenlijk is tussen mens en demon in wat we zullen doen om die diepe verlangens te bereiken. Toch steekt hij er ook af en toe een grappige noot in en laat hij gevoelige en diepe emoties van zijn personages zien, die de lezer volop doet meevoelen met deze personages.

Manga

BERSERK 1

 14,99

Comics

BERSERK 38

 14,99

Manga

BERSERK 39

 14,99

Devilman

Tijd voor Go Nagai. Voor sommigen misschien wat minder bekend, maar één van de grootste revolutionairen in het hele manga gebeuren. Als één van de oudere mangaka’s (manga schrijvers) die vooral furore maakte in de jaren ‘60-‘70 is zijn naam misschien minder bekend, maar zijn reeksen des te meer: met onder andere toppers als Cutie Honey, Devilman en Mazinger Z onder zijn naam.

Go Nagai is de grondlegger van veel hedendaagse trends in manga, hij was bijvoorbeeld de eerste die daar erotiek introduceerde. Wat in de jaren ’60 heel veel stof deed opwaaien en als controverse beschouwd werd (Cutie Honey), lijkt voor onze hedendaagse kijk nu eerder braaf…

Met zijn serie Mazinger Z was hij trouwens de allereerste die het “Super Robot” genre introduceerde: een grote mecha (robot) die bestuurd werd door de protagonist. Wat toen een immens succes bleek, was de eerste in een genre dat nu nog steeds populair is.

En alsof dit nog niet genoeg was, bracht hij met Devilman, waarschijnlijk zijn bekendste werk ooit, het genre van horrormanga naar een nieuw niveau. Met een hele gewelddadige en ruige stijl, die naar ondertussen goeie gewoonte ook hier weer op veel protest stootte, heeft Go Nagai de basis gelegd voor vele toekomstige manga’s in het genre.

 

Zoals de naam al doet vermoeden is dit ook een manga vol groteske demonen in een oorlog met de mensheid. We volgen het verhaal van Akira Fudo, een verlegen, vriendelijke jongen die bij een pleeggezin woont nadat zijn ouders omgekomen zijn in een ongeval.

Samen met zijn beste vriend Ryo Asuka ontdekt hij het bestaan van demonen: de apex-predator met mensen als lievelingskostje. Ryo komt op het idee om de demonen te bestrijden door Akira, met zijn pure hart, een demon te laten worden maar in controle te laten blijven over zichzelf. En het is niemand minder dan de demon Amon, the lord of war, die versmelt met Akira. Behold, Devilman is born! Als Devilman probeert hij nu de demonen tegen te houden om de mensheid te beschermen.

Go Nagai laat het geweld en de gore losbarsten en brengt met perfect geplande plottwisten de lezer helemaal mee in het verhaal dat plots over meer gaat dan demonen versus mensen alleen. Een heel sterk verhaal gecombineerd met veel onderliggende thema’s en emoties van vriendschap, verraad, woede, verdriet,… zorgen ervoor dat de lezer wordt meegetrokken in het verhaal. De oudere tekenstijl van Nagai draagt, in onze ogen, alleen maar bij aan de sterkte van het verhaal.

 12,99
 12,99

Nu jullie ook wat meer weten over sommige van onze favoriete schrijvers in het horrorgenre krijg je van ons nog een paar titels mee die niet op deze lijst kunnen ontbreken!

 

Tokyo Ghoul

 

Sterker, sneller, wonden regenereren, betere zintuigen, bijna ondoordringbare huid, speciale krachten… Het lijkt zo slecht nog niet om een ghoul te zijn. O ja, voor we het vergeten: ze leven van mensenvlees.

In een wereld waar ghouls onopgemerkt tussen de mensen leven, betekent voor Ken Kaneki zijn eerste aanvaring met een ghoul alles. Deze gebeurtenis zal de rest van zijn leven bepalen.

Ongewild wordt hij zelf een half ghoul, half mens. Met alle gevolgen van dien: alle voordelen, maar des te harder het nadeel van zijn honger. Als een nieuwe ghoul is zijn drang naar mensenvlees bijna onstilbaar. Kaneki worstelt met zijn haat om wat hij is geworden en zijn wanhoop om gewoon terug mens te zijn. Kan hij zich inhouden voor hij zijn vrienden te lijf gaat? Hoe moet hij verder in een wereld waar hij noch in de mensenwereld noch in de ghoul society past? Of kan hij misschien de brug worden tussen deze twee werelden?

De vele gevoelens die de schrijver aan bod laat komen, schetsen het opgroeien van mensen: omgaan met verandering, geconfronteerd worden met het onderwerp van je haat en zelfs hierin transformeren. Hoe kan je hiermee omgaan en leven met de mensen rondom die je helpen de twee kanten van het verhaal te laten zien?

 12,99
 12,99
 12,99

Shibuya Goldfish

 

Shibuya Crossing, één van de bekendste plaatsen in Tokyo. Iedereen kent het wel van in de films: honderden mensen die tegelijk in elke richting de straat oversteken.

Voor Tsukiyoda Hajime, een doodgewone scholier met een voorliefde voor films, is dit dan ook de ideale plek om zelf een film te maken. Als hij tijdens het filmen dan ook nog eens het meest populaire meisje van de school redt van een stel jonge perverten kan zijn dag niet meer stuk.

Of dat zou je toch denken… Enter Japanse fantasy!

Rondvliegende goudvissen die het op de mensen gemund hebben als lekkere snacks. Wat op een goede dag leek, verandert voor onze jonge protagonist in een bloederige overlevingsstrijd. En bloederig is het zeker: Shibuya Goldfish schuwt het bloed en de gore absoluut niet en tijdens het lezen vraag je je steeds af op welke manier de volgende persoon het loodje zal leggen. Spannend!

Tsukiyoda-kun en de verscheidene zij-personages worden allemaal wat dichter bij de lezer gebracht door kleine dingen: Een heldhaftige actie, een nog te realiseren droom, een gemaakte belofte,… Al deze zaken zorgen ervoor dat iedereen op zijn manier probeert te overleven of anderen laat overleven. Wat zou jij doen? Zou jij het opgeven als rondom iedereen dood gaat of zet je door? Dit zijn een paar van de vragen die in Shibuya Goldfish aan bod komen.

 15,00
 15,00

Biomega

  

De volgende op de lijst is Biomega, een futuristische horrormanga van Tsutomu Nihei, de auteur van Blame!

In deze manga volgen we hoofdpersonage Zoichi Kanoe en zijn partner Fuyu Kanoe. Zoichi is trouwens een synthetisch gecreëerde mens en zijn partner is een AI die in de motor van Zoichi is ingewerkt. Futuristisch genoeg voor je? Of wacht, er is ook nog iemand die zichzelf in het lichaam van een beer heeft getransfereerd om aan een virus te ontsnappen.

We lopen al een beetje vooruit. In de toekomst is er immers een virus dat de echte mensen doet veranderen in Drones: verminkte zombieachtige wezens die uiteraard niet zo vriendelijk zijn voor de niet-zombies.

Het is Zoichi zijn missie om de persoon te vinden die een natuurlijke resistentie tegen het virus heeft ontwikkeld. Maar wat zijn zijn opdrachtgevers hiermee van plan? En wat is er zo speciaal aan dit virus?

In zijn gekende donkere stijl, met zijn ingewikkelde betonnen plaatsen en extreem uitgestrekte lege ruimtes, creëert Nihei een sfeer die des te meer de lezer aanspreekt. De wereld rondom lijkt traag te gaan terwijl de nadruk van de personages en het verhaal op snelheid ligt. Het contrast zuigt je helemaal mee in het verhaal dat zich snel ontplooit en laat lezen als een trein.

Samenvattend, Biomega is een fantastische sciencefiction zombie virus manga. Bam.

Manga

BIOMEGA 1

 12,99

Manga

BIOMEGA 2

 12,99

Manga

BIOMEGA 5

 12,99

Manga

BIOMEGA 6

 12,99

Gantz

 

Extreem gewelddadig, overdadige gore, sadistisch en veel seksuele content. Een perfecte omschrijving van Gantz, misschien ook de reden dat de manga elke keer verpakt zit in plastiek. Got to protect the young ones!

Het is misschien al duidelijk dat het horrorgenre niet direct is weggelegd voor jongere lezers en Gantz is hier geen uitzondering op.

Hier volgen we de avonturen van twee studenten, Kei Kurono en Masaru Kato. Al lijkt hun avontuur al heel snel ten einde te komen wanneer ze beiden worden overreden door een aanstormende trein wanneer ze een dronken man wilden redden.

Tot ze wakker worden in een kamer samen met andere mensen die ook geen idee hebben wat er aan de hand is. In de kamer is een zwarte bol die zegt dat ze nu van hem zijn en dat ze een spel moeten spelen. Dit spel houdt in dat ze aliens moeten doden die op aarde wonen en hier punten voor krijgen. Wat je allemaal met die punten kan doen, komen we later te weten.

In zijn zeer brutale en gedetailleerde stijl laat Hiroya Oku deze verschillende missies zich afspelen. Ongecensureerd, zoals de schrijver het bedoeld heeft.

Hij probeert ook een zekere vorm van realisme te hanteren door scènes niet te lang te rekken en gebeurtenissen te incorporeren die te maken hebben met wat er gebeurt in onze realiteit. Dit alles probeert hij te vermengen met plottwists die je niet veel tegenkomt in andere manga’s. Dit alles geeft Gantz zijn eigen karakter dat heel verslavend werkt en je na elk volume verder wil laten lezen.

Manga

GANTZ G 1

 13,99

Manga

GANTZ G 2

 13,99

And last but definitely not least

I Am a Hero

 

Als laatste op de lijst kan natuurlijk I Am a Hero niet ontbreken. Dé nummer één zombiemanga volgens velen, vele nominaties en winnaar van verscheidene manga awards.

 

In verhalen waar de underdog boven zichzelf kan uitstijgen en de held van het verhaal kan worden is I Am a Hero toch ook een top tien algemene manga. Hoofdrolspeler Hideo Suzuki is een mangaka, of dat probeert hij toch. Geen enkel van zijn werken krijgt hij gepubliceerd, dus werkt hij ondertussen als assistent voor een andere mangaka. Zijn relatie lijkt nergens op, hij hallucineert en praat met zijn ingebeelde,  en tevens enige, vriend. Kortom, hij voelt zichzelf een beetje zoals hij is, een loser.

 

Enter zombie apocalyps. Welnu, echt een held worden zit er niet meteen in, maar overleven des te meer. Het verhaal volgt Hideo’s reis doorheen Japan, waarin hij andere overlevenden leert kennen, die  meestal niet zo lang overleven en hoe een zombie apocalyps de morele keuzes van mensen kan beïnvloeden.

En deze morele keuzes zijn niet mis! Een heel sterk verhaal met intrigerende personages en prachtig getekende, realistische omgevingen. Het oog voor detail van Kengo Hanazawa is in sommige tekeningen verbluffend. Van compleet absurde scenario’s naar momenten waar je even stil van wordt. Van de typische bijna karikaturale getekende gezichten in manga tot bloedserieuze scènes: deze manga heeft het allemaal en verrast, amuseert, boeit en is verslavend van de eerste tot de laatste bladzijde, vanaf het eerste tot het laatste woord… Een beetje zoals deze blog!

 19,99
 19,99
 19,99

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *