Mekanik’s Machtige Manga – Volume 1: Geschiedenis.

De geschiedenis van Japan spreekt al jaren tot de verbeelding. Het land leefde tot halverwege de 19de eeuw nog totaal afgesloten van de rest van de wereld, zoals het de voorbije honderden jaren had gedaan. Shoguns en samoerai zwaaiden er de plak en de discipline en warrior spirit zijn tot de dag van vandaag nog steeds aanwezig in het land en uiteraard ook in de populairste Japanse entertainmentvorm: Manga! Flitsende zwaardgevechten, interessante karakters en een gezonde dosis drama zijn zowat de hoofdingrediënten voor veel verhalen in dit lijstje. Bovendien bevatten de meeste titels een hoop historisch accurate elementen, waardoor je nog iets bijleert over Japanse geschiedenis ook. De verhalen staan trouwens opgesomd in semi-chronologische volgorde, zodat je je een weg door de geschiedenis kan lezen.

Bedankt, Mekanik! Graag gedaan.

 

Path of the Assassin

Voor de liefhebbers van meer ‘volwassen’ manga, is Path of the Assassin, van de maker van Lone Wolf and Cub en Samurai Executioner, zeker een goeie keuze. Het hoofdpersonage is niemand minder dan Hatori Hanzo, de legendarische ninjameester, die in dienst was als persoonlijke lijfwacht van Tokugawa Ieyasu, die Japan zou verenigen na de veldslag bij Sekigahara. Voor het zover is, wil hij echter dat Hanzo hem nog enkele belangrijke vaardigheden aanleert die belangrijk zijn voor een toekomstig leider, waaronder ook eens stevig van bil gaan met een vrouw. Wacht, wat? Tja, als beste vriend/lijfwacht krijg je soms rare verzoekjes. Laat die ietwat vreemde plotwending je vooral niet afschrikken om deze graphic novel een kans te geven. Het boek geeft een prachtig beeld van de opkomst van een van de belangrijkste figuren uit de Japanse geschiedenis, tijdens een bijzonder tumultueuze periode.

Vagabond 

Miyamoto Musashi blijft een van de meest tot de verbeelding sprekende figuren uit de Japanse geschiedenis. In Vagabond krijgen we een geromantiseerde versie van zijn levensverhaal te lezen, gebaseerd op de roman Musashi van Eishi Yoshikawa. Na de veldslag van Sekigahara besluit de jonge Musashi om heel Japan rond te trekken om de beste zwaardvechter aller tijden te worden. Een doel waar hij met verve in geslaagd is; Musashi ontwikkelde immers een unieke zwaardstijl waarin hij met twee zwaarden tegelijk vocht. Zijn 60 (!) gewonnen duels en het feit dat zijn stijl, de Hyoho Niten Ichi-Ryu, vandaag nog steeds onderwezen wordt, duiden op zijn uitzonderlijke talent. Vagabond is een van onze absolute favorieten aller tijden en dat heeft alles te maken met de intrigerende figuur van Musashi, maar bovenal met de prachtige tekeningen van Takehiko Inoue. Deze reeks is absoluut verplichte kost voor iedere zwaard-, manga- en geschiedenisfanaat.

Blade of the Immortal

Deze reeks speelt zich af tijdens het Tokugawa-shogunaat, de hoogdagen van de samoerai, maar mengt de geschiedenis met een fikse dosis fantasie. Manji is een getalenteerde samoerai, in dienst van een tirannieke Daimyo (krijgsheer). Wanneer diens bewind te zwaar uit de hand begint te lopen, vermoordt Manji hem, waarna hij meteen achterna wordt gezeten door de rest van de clan van de Daimyo. Nadat Manji korte metten maakt met zijn honderd achtervolgers, komt hij een mysterieuze non tegen die hem vervloekt. Nu ja, vloek. Manji krijgt zomaar eventjes de kracht van onsterfelijkheid en kan zelfs Deadpool-gewijs afgehakte ledematen terug aan zijn lichaam zetten. Om een of andere reden lijkt dat bestaan hem toch niet alles en hij besluit een deal te sluiten met de non. Duizend levens van slechte mensen in ruil voor de honderd ‘goede’ levens die hij heeft gestolen van de clan van de Daimyo. De beschrijving verraadt het waarschijnlijk al een beetje, maar dit is een bijzonder gewelddadig en bloederig verhaal, niet geschikt voor gevoelige zieltjes. Momenteel is er trouwens ook een live action-film van in de maak door cultregisseur Takashi Miike.

Ooku: the Inner Chambers

Tijd voor een vreemdere titel nu. In een alternatieve tijdslijn van het feodale Japan heeft een mysterieuze ziekte lelijk huisgehouden en een groot deel van de mannelijke bevolking van de kaart geveegd. Zo’n tachtig jaar na het virus, is de verhouding tussen mannen en vrouwen 1:4, waardoor de sociale structuren ook enigszins verschoven zijn. Vrouwen zijn nu de onbetwiste machthebbers en mannen zijn zeldzaam en zeer gegeerd. Enkel de rijkste en machtigste vrouwen kunnen zich een echtgenoot permitteren, terwijl de vrouwelijke shogun zomaar eventjes een harem vol mannelijk schoon heeft rondlopen. Een interessante en originele twist die wat doet denken aan Brian Vaughn’s Y: The Last Man.

Lone Wolf and Cub

Een absolute klassieker van bijna 50 jaar oud, die al verschillende keren bewerkt werd voor film, theater en televisie. Ogami Itto is de beul van het Tokugawa-shogunaat (ja, die kerels weer) en geniet daardoor heel wat aanzien. Nadat zijn vrouw bevallen is van hun zoontje Daigoro, komt hij thuis om te ontdekken dat heel zijn familie is afgeslacht en enkel zijn pasgeboren spruit de moordpartij overleefd heeft. Al snel blijkt de aanslag deel uit te maken van een complot van de rivaliserende Yagyu-clan om verschillende machtsposities in handen te krijgen. Itto ziet zich gedwongen om zich met zijn zoontje uit de voeten te maken en samen trekken ze het land rond, vastbesloten om wraak te nemen op de Yagyu-clan.

Samurai Executioner

Van hetzelfde team als Lone Wolf and Cub, komt nog een verhaal over een beul, niet dat ze daar een of andere rare fixatie hebben ofzo… Deze keer volgen we Yamada Asaemon, die de belangrijke opdracht had om nieuwe zwaarden voor de Shogun te testen. En ja,waarom zou je een zwaard testen op een opgerolde mat als de gevangenis vol zit met ter dood veroordeelde criminelen? Hoewel Asa het hoofdpersonage is, draaien de verhalen vaak om de mensen die de pech hebben om het onderwerp van zijn job te worden. Verwacht dus geen actiefestijn waar de koppen in het rond vliegen, maar wel verschillende ingetogen verhalen over mensen die aan de laatste ogenblikken van hun leven toe zijn en hoe Asa ermee omgaat. Net als Lone Wolf and Cub is er bijzonder veel werk gestoken in de research om een zo waarheidsgetrouw mogelijke weergave van de Japanse samenleving van honderden jaren geleden te geven. Absoluut niet te missen!

47 Ronin

Een van de allerbekendste verhalen uit de Japanse folklore (en een zeer middelmatige film met Keanu Reeves) mag hier natuurlijk niet ontbreken. Nadat hun Daimyo ten onrechte veroordeeld is tot dood door seppuku (ook wel gekend als extreme navelpiercing), zinnen 47 van zijn samoerai op wraak op de man die hun leider liet veroordelen. Zoals je van Japanners kan verwachten, waren ze niet van plan om half werk te leveren. Verschillende van de eervolle samoerai amuseerden zich publiekelijk met vrouwen en drank, wat uiteraard totaal niet kon voor (ex-)samoerai. Anderen namen dan weer jobs aan als werkmannen en verkopers, allemaal om spionnen van hun doelwit te misleiden en hem een vals gevoel van veiligheid te geven. Zo’n twee jaar later was het moment eindelijk daar en schoten de 47 Ronin in actie om wraak te nemen…

Rurouni Kenshin

We kunnen het moeilijk over samoerai hebben zonder Rurouni Kenshin te vernoemen. Het verhaal situeert zich in de Meiji-periode, waarin Japan zich onder druk van het Westen -en na een bloedige revolutie tegen het oude regime- in sneltempo moet moderniseren. Kenshin Himura, een beruchte ‘Battousai’ (zeg maar massamoordenaar) besluit na de revolutie zijn leven te beteren en als rondtrekkende samoerai mensen te helpen waar hij kan. Uiteraard is dat vredige bestaan maar van korte duur, want Kenshin heeft in zijn leven meer dan genoeg vijanden gemaakt… In deze reeks krijgen we een unieke blik op een van de boeiendste periodes uit de Japanse geschiedenis. De clash tussen het oude regime van de Shogun en de revolutionairen die moderniseringen eisten is een van de bloedigste momenten  van de Japanse geschiedenis. Bovendien luidde die het einde in van de periode van de samoerai. Met de vele historische feiten en personages die aan bod komen, schetst Watsuki een prachtig beeld van de tijdsgeest van een land dat verscheurd wordt tussen oud en nieuw.

Showa: a History of Japan

Met deze titel in deze lijst zijn we aangekomen in de 20ste eeuw. In vier vuistdikke boeken brengt auteur Shigeru Mizuki een verslag van de Showa-periode, die duurde van 1926 tot 1939 tijdens de heerschappij van keizer Showa. In de vroege 20ste eeuw werd Japan steeds meer een fascistische, totalitaire staat, met de inval in China (de massamoord van Nanking) en deelname aan WOII aan de zijde van de nazi’s als triest dieptepunt. Toen Japan in 1945 voor de eerste keer in haar geschiedenis door een buitenlandse mogendheid verslagen werd, betekende dat een gigantische ommezwaai voor het land. Shigeru Mizuki was zelf militair in het Japanse leger tijdens WOII en verloor er zijn linkerarm. Hij geeft een persoonlijke, snoeiharde en kritische blik op die periode, voorzien van grondige research. De prachtige tekeningen en het meeslepende verhaal maken dit geschiedkundige epos bovendien bijzonder toegankelijk.

BONUS:

Bushido: the Soul of a Samurai

Deze graphic novel is gebaseerd op het boek Bushido: the Soul of Japan, van Inazo Nitobe uit 1900, dat aanzien wordt als een van de belangrijkste werken over de levenswijze van de samoerai. Al van jonge leeftijd werd de focus gelegd op waarden als eer, moed en trouw, aangevuld met lessen uit het Zen-Boeddhisme en Shintoïsme. De klassieke tekst is aangevuld met prachtige tekeningen en is een dikke aanrader voor wie na de rest van deze lijst meer wil weten over de samoerai en wat hen tot een inspiratie maakte voor zoveel boeken, films en series.

 19,99

DARK HORSE COMICS

BLADE OF IMMORTAL OMNIBUS 1

 19,99
 12,99

DARK HORSE COMICS

LONE WOLF & CUB OMNIBUS 1

 19,99

Tijdelijk Onbeschikbaar
 19,99
Tijdelijk Onbeschikbaar

Comics

47 RONIN

 19,99
Tijdelijk Onbeschikbaar
 17,99
Tijdelijk Onbeschikbaar
 16,95

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *