fbpx

Batman voor beginners

Vraag aan mensen welke superhelden ze kunnen opnoemen en de kans is groot dat Batman er als eerste uitkomt. De avonturen van Bruce Wayne zijn in de loop der jaren ontelbare keren bewerkt voor tv en film, maar zeg nu zelf: er gaat niets boven het origineel, toch? Daarom een lijstje -in willekeurige volgorde- van onze persoonlijke Batman-favorieten. Zijn we iets vergeten? Waarschijnlijk wel. Laat het ons gerust weten, maar liefst niet via een Batarang to the face…

Hush

“Deep down, Clark’s essentially a good person… and deep down, I’m not”

Zoals gewoonlijk vermelden we hier een goed startpunt voor nieuwe fans. En wie nog nooit een Batman-comic heeft vastgehad (jep, ze bestaan), is het beste af met Hush. In deze besteller-reeks van Jeph Loeb en Jim Lee krijgt Bruce te maken met een nieuwe vijand, terwijl er aan de lopende band cameo’s zijn van allerlei vaste waarden als Killer Croc, Catwoman en Poison Ivy. Het einde mag dan wel controversieel zijn, de weg ernaartoe is fenomenaal, net als het prachtige artwork van Jim Lee.

The Killing Joke

“All it takes is one bad day.”

Toegegeven, eigenlijk is de Joker de échte ster in deze one shot van Alan Moore, maar wat is een superheld zonder zijn nemesis? Eindelijk wordt er dieper ingegaan op de origins van Batman’s ultieme aartsvijand en hoe hij van een relatief normale mens transformeert in The Clown Prince of Crime. Verwacht hier geen al te lollige Joker, maar wel een ijskoude, berekende sadist, die voor niets terugdeinst. We verklappen niets, maar over de laatste frames van deze comic woedt al jaren een hevige discussie. Oordeel vooral zelf…

The Dark Knight Returns

“It wasn’t easy to make. Took years and cost a fortune. Luckily, I had both.”

Frank Miller is een legende in de comicwereld en The Dark Knight Returns wordt door veel fans terecht beschouwd als zijn beste werk en misschien wel de beste comic aller tijden. Wie wil weten waar Batman v. Superman: Dawn of Justice inpiratie ging halen, moet deze dus zeker in huis halen. Bruce Wayne heeft inmiddels een gezegende leeftijd en zijn cape hangt al tien jaar stof te verzamelen aan de kapstok. Toch ziet hij zich genoodzaakt om zijn pensioen even op pauze te zetten om Gotham te verlossen van de dreiging van The Mutants. In Frank Miller’s universum kijkt Batman ook niet op een slachtoffer meer of minder, wat uiteindelijk leidt tot een confrontatie met Superman.

The Court of Owls

“He doesn’t have a name. Men have names, and he isn’t a man”

Scott Snyder en Greg Capullo hebben met deze arc één van de coolste Batman-reeksen van het laatste decennium neergepend. Volgens de legendes wordt Gotham City al sinds haar ontstaan in het geheim bestuurd door de mysterieuze Court of Owls. Aanvankelijk doet Bruce de verhalen af als verzinsels, tot hij met zijn neus keihard op de feiten wordt gedrukt. Naast de Batman-reeks kunnen we je ook de tie-ins van Nightwing warm aanbevelen, waarin we enkele verrassende onthullingen over het verleden van Dick Grayson te weten komen. We gaan ervan uit dat je na de Court of Owls-arc staat te trappelen om meer en dat komt goed uit, want die loopt meteen door in het tragische Death of the Family en eigenlijk is deze hele reeks (New 52) van Batman zeker de moeite waard.

Joker

“Sometimes, I need to hear the obvious… now is not one of those times, though”

20 jaar nadat Alan Moore met The Killing Joke een van de beste Joker-verhalen neerpende, steekt Brian Azarello hem met deze titel naar de kroon. The Joker wordt vrijgelaten uit Arkham Asylum  en het zint hem niks, dat terwijl hij weg was, Gotham City verdeeld is onder mindere criminelen en hij besluit dan ook om orde op zaken te stellen. Wie wil weten waar Heath Ledger de mosterd haalde voor zijn vertolking is hier aan het juiste adres.

Year One

“Too bad I can’t afford to patent it. I can make a fortune. But again,I have a fortune.”

In deze toepasselijk getitelde comic wordt er dieper ingegaan op het eerste jaar van de carrière van Batman en Jim Gordon. Bruce Wayne keert na 12 jaar in het buitenland terug naar Gotham en ontdekt, net als Gordon, dat de stad er nog slechter aan toe is dan toen hij vertrok. Beide heren besluiten de criminaliteit te bestrijden, elk op een eigen manier, wat meteen een band schept tussen de twee. Klinkt bekend in de oren? Waarschijnlijk wel, want deze titel was de grootste inspiratie voor Christopher Nolan’s Batman Begins.

The Long Halloween

“The town isn’t big enough for two homicidal maniacs.”

In het feitelijke vervolg op Year One, schakelt The Caped Crusader een versnelling hoger; zijn vijanden namelijk niet meer de simpele overvallers en maffiabazen, maar de iets gestoordere criminelen. Zo waart er in Gotham een mysterieuze seriemoordenaar rond, die elke maand van het jaar op een bepaalde feestdag slachtoffers maakt. Het ergste van al is dat oude bekende Calendar Man weet wie het is, maar er een duivels plezier in schept om Batman vanuit zijn cel in Arkham met mondjesmaat hints te voederen. Bovendien krijgen we in deze graphic novel ook de transformatie van Harvey Dent in Two-Face te zien!

Black Mirror

“People call me old-fashioned. The younger guys on the force, they bust my chops because I don’t speak their language. Harvey Bullock, dinosaur…because, nope, I didn’t see that show last night, where they prance around and belt out awful covers and vote each other into the damn ocean or whatnot.”

In dit verhaal is het Dick Grayson, die de mantel van Batman overneemt van Bruce Wayne en meteen aan den lijve ondervindt wat een loodzware verantwoordelijkheid dat met zich meebrengt. Beide heren krijgen te maken met de donkerste, smerigste kanten van Gotham City. Dick neemt het op tegen The Dealer, een sinistere figuur die op de zwarte markt een veiling houdt van de koevoet, waarmee Joker de voormalige Robin, Jason Todd, de kop insloeg. Ondertussen heeft James Gordon zijn eigen familiale crisis, wanneer zijn criminele zoon terug ten tonele verschijnt.

Knightfall

“I am Bane, it is a name you will scream for mercy”

The Dark Knight mag dan wel een van de beruchtste vechtersbazen van Gotham City en omstreken zijn, maar in dit verhaal worden zijn fysieke limieten getest door steroïdenbom Bane. Hoewel hij weet dat hij en Batman aan elkaar gewaagd zouden zijn in een lijf-aan-lijfgevecht, besluit hij om zijn kansen wat te verhogen door Batman eerst wat te vermoeien, door zowat al zijn vijanden vrij te laten uit Arkham. Wanneer een totaal uitgeputte Bruce uiteindelijk de confrontatie aangaat met Bane, slaat die hem genadeloos tot pulp en breekt zijn rug over zijn knie. Maar goed, wie The Dark Knight Rises heeft gezien, weet dat zoiets niet per se een probleem hoeft te zijn.

Bonus: Flashpoint: Knight of Vengeance

“You’re one hell of a messenger, Barry”

Een tie-in van het geweldige Flashpoint. The Flash wordt wakker in een alternatieve toekomst en probeert terug orde op zaken te stellen. Wanneer hij de hulp van Bruce Wayne zoekt, blijkt dat die in deze realiteit is neergeschoten op die fatale nacht in Crime Alley. In deze tijdslijn is het namelijk zijn vader, Thomas Wayne, die Batman is en hij lijkt zich, in tegenstelling tot Bruce, weinig aan te trekken van de ‘no killing’-regel van de Batman die we kennen. Deze versie van Batman was waanzinnig populair onder de fans en momenteel duikt hij trouwens terug op in The Button!

 24,99

Comics

JOKER

 19,99
 14,99
 16,99
 29,99

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *